Léčba patní ostruhy a Achillovy šlachy

Otázka č. 1:

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda při potížích s ostruhami a achylovkou - při léčbě rázovou vlnou může prasknout ach. šlacha?
Je vhodnější normální operace nebo rázová vlna?
Děkuji

Odpověď č. 1:

Dobrý den,
Achillova šlacha při léčbě rázovou vlnou určitě prasknout nemůže, naopak pomáhá hojit poraněnou tkáň, má analgetický efekt a vytváří nová kolagenová vlákna, která jsou nezbytná pro správnou elasticitu. V případě, že Vám však byly v posledních 3-5ti měsících aplikovány injekčně do tkáně kortikoidy, je vhodné s léčou rázovou vlnou vyčkat, neboť je tkáň vlivem kortikoidů nesmírně zkřehlá a zde je riziko poškození tkáně reálné.

Dříve, než přistoupíte k operaci, doporučujeme Vám určitě vyčerpat veškeré možnosti neinvazivní léčby.

Pokud bychom Vám mohli být nápomocni, neváhejte mne kontaktovat.

S přáním hezkého dne,
Mgr. Hana Řezníčková

Otázka č. 2:

Dobrý den,
děkuji za informaci, ještě bych se chtěla zeptat, jak dlouho trvá po rázové vlně pracovní neschopnost a zda je účinek rychlejší a dlouhodobější, než u běžné operace. Slyšela jsem, že u běžné operace se ostruhy odsekají, a časem zase dorostou. Za jak dlouho po rázové vlně bych mohla normálně chodit a obnáší tento způsob nějaké riziko?
Děkuji

Odpověď č. 2:

Dobré ráno,
v první řadě je nutno vyvrátit obecně známý mýtus, že by rázová vlna rozbila již vzniklou ostruhu. Problémem patní ostruhy není ani tak samotná existence, jakožto existence chemického zánětu, který se nachází v jejím okolí. Rázová vlna je velmi silný akustický výboj, který dopadá do tkáně a zapříčiňuje zahájení metabolických procesů, které způsobují vyhojení zánětu. S ústupem zánětu sice ostruhu stále máte, ale nejsou přítomny nepříjemné projevy (bolest, otok, omezená pohyblivost atd.).

Co se týče "dorůstání" ostruh, je nutno zabývat se příčinou vzniku. Ostruha se nevytváří náhodně, ale důsledkem dlouhodobého přetěžování měkkých tkání. Jinak řečeno, tkáně se brání dalšímu přetěžování tak, že se "snaží zkamenět". Pokud se tedy chcete do budoucna vyhnout navracení problému, je vhodné zamezit dalšímu přetěžování cíleným cvičením a protahováním těch dysbalancí, které způsobily, že nevyužíváte některé svalové skupiny a jiné naopak musejí pracovat mnohonásobně více. S těmito cviky by Vám dokázal poradit kterýkoliv fyzioterapeut, na základě provedení komplexního kineziologického rozboru.

Operace by měla být až zcela nejzazším řešením, neboť pouze odstraňuje již vzniklý kalcifikát, ale nijak nepracuje s příčnou. Aplikace fokusované rázové vlny se bát nemusíte. Intenzita rázové vlny je regulovatelná a klienty snášena velmi dobře. Nevyplývá z ní žádné omezení (naopak dochází k úlevě již velmi krátce po aplikaci). Jediné podstatné riziko představuje rázová vlna pro aktuálně onkologické klienty, neboť akcelerace metabolismu a buněčné obnovy postihuje veškeré buňky v místě dopadu (tedy, včetně těch onkologických, které v rámci léčby rakoviny určitě množit nechceme).

Pokud byste se potřebovala poradit nebo měla zájem o termín návštěvy, můžete mne kontaktovat na čísle 606 404 804.

S pozdravem a přáním hezkého dne,
tým FYZIOkliniky

Pozn.: Odpovědi na zdravotní dotazy mají pro klienty informativní charakter a nenahrazují odborné lékařské/fyzioterapeutické vyšetření. V případě, že na základě podobnosti popsaných projevů usuzujete na konkrétní diagnózu, doporučujeme Vám konzultovat své potíže při osobní návštěvě lékaře nebo fyzioterapeuta.
Informace zde prezentované nenaplňují znaky §2a zákona o regulaci reklamy č. 40/1995 Sb. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Cviky, které by Vás mohly zajímat

Přenášení váhy ze špiček na paty

Cvičení při chronických žilních onemocněních a na protažení lýtek a…

Přenášení váhy ze špiček na paty

Cvičení při chronických žilních onemocněních a na protažení lýtek a…

Videa, která by Vás mohla zajímat

youtube Přenášení váhy ze špiček na paty

Přenášení váhy ze špiček na paty

Vaše otázky a odpovědi

Spasmus svěrače

Otázka: Dobrý den,poslední cca 2 - 3 týdny trpím na nedostatečné vyprazdňování. Nucení na stolici je, ale když jdu, tak to skoro nejde. Pracuji tak trochu v oboru, můj tip je stažený konečník či svěrač, možná také břišní svalstvo. Byla…

Vbočený palec

OTÁZKA: Dobrý den,ráda bych se zeptala, zdali je možno pomocí podologie dát dohromady vbočený palec a od toho pramenící bolest nártu a kotníku.Velice děkuji. ODPOVĚĎ: Dobrý den,na našem pracovišti se věnujeme vbočenému palci z pohledu komplexní fyzioterapie, vyšetření na podoskopu,…

Mobilizace kostrče a žeber

Otázka Dobrý den,domnívám se, že dlouhodobě trpím syndromem kostrče způsobeným častou jízdou na kole a sedavým zaměstnáním. Bohužel dlouho jsem nebyl schopen si to diagnostifikovat a vyhledával pomoc u urologů, neurologů a nyní ke konci i u fyzioterapeuta, který mě…
Vše o Rázové vlně
Články o zdraví
Návody na cvičení